top of page

€720 extra financiering per bewoner door snelle herindicatie met interRAI


Bij gemiddeld 6,16% van de verpleeghuisbewoners wordt een te lage indicatie vastgesteld. Dat leert een onderzoek met interRAI-gegevens tussen januari 2019 en mei 2022. Hierdoor loopt elke VVT-instelling veel geld mis. Het gevolg? De zorg en de behandeling zijn niet optimaal afgestemd op de zorgbehoeftes van de bewoner.


interRAI berekent juiste zorgzwaarte


Op basis van een multidisciplinaire beoordeling geeft interRAI beslisondersteuning voor een proactief zorgplan. Maar het berekent ook de juiste zorgzwaarte en geeft je het advies een herindicatie aan te vragen. Jij kunt aan de hand van de uitkomsten van interRAI onmiddellijk actie ondernemen om de juiste indicatie voor de bewoner aan te vragen.


Ouderen komen met een steeds complexere zorgvraag in het verpleeghuis terecht. We zien dat er steeds minder vaak zware indicaties worden afgegeven. Nieuwe bewoners huizen niet in met een minder complexe zorgvraag. Ze komen steeds vaker in crisis binnen. Dat komt doordat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Opname in het verpleeghuis stelt men zo lang mogelijk uit. Toch krijgen ze geen hogere ZZP bij binnenkomst. Uit de interRAI-data blijkt dit feit ook te kloppen.


Vooral ZZP5 en 6 te laag ingeschaald


Tussen 4% en 8% van de verpleeghuisbewoners heeft een te lage indicatie: dat zeggen de betrouwbare interRAI-gegevens. Van deze te laag geïndiceerde bewoners heeft gemiddeld 16% een ZZP 4, 28% een ZZP 5 en 48% een ZZP 6.


Verpleeghuizen kunnen voor bewoners een zwaardere ZZP aanvragen. Wanneer vraag je een andere indicatie aan? Heel vaak heeft een verpleeghuis een ZZP 5 uitbetaald gekregen, terwijl het eigenlijk een ZZP 7 had moeten zijn. Het zou een ontzettende ontlasting zijn als bewoners van begin af aan de juiste indicatie krijgen, zodat verpleeghuizen direct de juiste zorg kunnen geven.


Snelle detectie = betere indicatie


Ook tijdens het verblijf in een verpleeghuis kan de zorgzwaarte toenemen. Maar wanneer zet je de stap om een andere indicatie aan te vragen? Vaak duurt deze periode veel te lang omdat het inzicht of de communicatie ontbreekt. Met interRAI zie je direct welke bewoner toe is aan een andere indicatie waardoor je onmiddellijk actie kunt ondernemen richting het CIZ.


Het effect? De data zijn duidelijk: bij organisaties die met interRAI werken kan het aantal te lage indicaties binnen 2 jaar met de helft verminderen. Voor een zorgaanbieder met 1400 bewoners kan dit per jaar meer dan €1.000.000 euro opleveren, of gemiddeld €720 euro per bewoner.


Juiste zorg, gemotiveerde medewerkers


Het gebruik van interRAI levert je de mogelijkheid op om aan elke cliënt de juiste zorg en behandeling te leveren. Naast de vele andere voordelen die het gebruik van interRAI biedt voor de cliënt, de medewerker en de organisatie.


Wat levert het voor mijn organisatie op?

Benieuwd wat het kan opleveren voor jouw cliënten en medewerkers? Wij rekenen het haarfijn voor je na via een slimme zorg scan. Contacteer ons voor een gesprek.
179 weergaven

Kommentare


Uitgelichte berichten
bottom of page