top of page

Waarom Pyxicare? Aflevering 1.


Omdat de Vlaamse BelRAI-uitrol flink vordert. Omdat 1 juni 2023 niet veraf meer is. En omdat er stilaan andere BelRAI-software aanbieders opstaan: tijd om te kijken waar Pyxicare voor jou het verschil maakt. Dat doen we in een feitelijk onderbouwd drieluik, ver van de vage beloftes en gladde praatjes. Want de toekomst van onze ouderen en de zorgsector verdient beter dan dat. In onze eerste aflevering focussen we op Pyxicare als allesomvattend zorgsysteem. Meer dan puur BelRAI dus.


Internationaal tot lokaal verankerde pionier


Onze eerste pilootprojecten begonnen al in 2004, samen met andere pioniers uit de zorg. Want de Belgische BelRAI-introductie kende een pak drempels: de complexiteit en leercurve, de administratieve overlast, de beperkte ICT-kennis en hoge tijdsdruk… Pyxima ontwierp daarom samen met zorgteams als Zorgnetwerk Trento, Huize Ter Walle en Wit-Gele Kruis een nieuwe, gebruiksvriendelijke app. BelRAI-inschalingen konden zo intuïtiever en - het belangrijkst - dichter bij de cliënt.


Pyxicare draait intussen op meer dan 140 locaties in België en Nederland. Van huisartsen en thuisverpleging tot woonzorgcentra. Het nam ook niet onverdienstelijk deel aan verschillende internationale projecten. Kortom: het heeft ervaring met de specifieke noden in de zorg en durft over de grenzen innoveren. Bovendien werkt het in de meest uiteenlopende organisaties: grote kleppers als Vulpia, Korian, UZ Leuven of Omring tot regionale spelers als Ter Burg, Meunyckenhof, Amate


Intuïtief ontwerp, ondersteunende werking


Gebruiksvriendelijkheid zit in ons DNA. Dus werd Pyxicare een laagdrempelige app die ook volledig offline werkt, naast het automatisch online aankoppelen. Zodat iedereen altijd op dezelfde lijn zit en vlot samenwerkt, zonder tijd- of dataverlies. Als tabletapp via verschillende platforms blijft het systeem dicht bij je cliënt, ideaal om de meest menselijke inschaling te doen. Want hier geen vervelende, intimiderende, afstand creërende schermen.

Het visuele appontwerp ligt in de lijn der verwachtingen: aantrekkelijke kleuren, iconen en foto’s, informatie in mensentaal en -formaat… Het systeem reikt via slimme algoritmes cruciale aandachtspunten aan, zeg maar knipperlichten. Die worden haarfijn uitgelegd en helpen het zorgteam tot de juiste doelen en acties voor het zorgplan. Een handige tijdslijn houdt de evolutie duidelijk zichtbaar, exports in allerlei formaten houden deze ook beknopt.


Tijds- en kostenbesparing, flexibele workflow


Pyxicare werkt betrouwbaar en snel. Sneller dan bijvoorbeeld de overheidswebsite Belrai.org. Een beoordeling duurt met Pyxicare gemiddeld 45 min in plaats van de vroegere 1,5 uur, herbeoordelingen lukken zelfs op 15 min. De administratieve overlast slinkt even sterk: een onafhankelijke test toonde dat Pyxicare jaarlijks tot 50% tijd bespaart om een BelRAI-beoordeling in te vullen, dat is 84 min per bewoner. Een gemiddeld woonzorgcentrum bespaart zo 140 uur personeelstijd of € 5.600 personeelskost. Op die manier verdien je de softwarekost meteen terug. En heeft je team meer tijd voor de bewoner in plaats van administratiewerk.


Maar het totale rendement is een stuk groter. De ingebouwde algoritmes leiden tot CAPS (cliëntaandachtspunten) en schalen die ertoe doen. Met onmiddellijke resultaten, al tijdens het invullen. Verandert er 1 aspect waardoor een nieuwe CAP wordt getriggerd? Dan zie je dat meteen. Deze flexibele workflow fungeert oneindig beter dan een veel te complexe workflow met invuldeadlines, vaste fases e.d. En dan is er nog de slimme gegevensdeling met aanleunende sectoren zoals de thuiszorg, dankzij de link met BelRAI Screener en BelRAI Home Care.


De nieuwste (BelRAI-)innovaties en diensten


BelRAI is niet zomaar een product in ons portfolio: het is onze corebusiness, met hart en ziel. Daardoor krijg je altijd als eerste alle BelRAI-nieuwigheden, (mee) door ons ontwikkeld. De innovatieve kwaliteitsrapportage met overkoepelende indicatoren, de opzienbarende mondzorgmodule met extra CAPS, de palliatieve zorgmodule rond de laatste levensfase, de koppeling met de gezinszorg (BelRAI Screener), oriënterend kortverblijf en assistentiewoningen (BelRAI Home Care), de Zarit Burdenschaal voor mantelzorgers…


Maar dat is lang niet alles. De toekomst brengt o.a. aandacht voor de indicatieve personeelsinzet op basis van de RUGS (=BelRAI zorgprofielen, zeg maar de toekomstige financieringsbasis die de Katz-schaal zal gaan vervangen), inclusief een koppeling met het Menso-kwaliteitsplatform. Zodat Pyxicare een nog vollediger kwaliteitssysteem wordt dan het nu al is. En de zorg vooruit blijft gaan, met alle betrokken actoren.


Lees verder

20 weergaven

Comments


Uitgelichte berichten
bottom of page