top of page

NZa-cliëntprofiel voortaan in RAI/Pyxicare

Nieuwe bekostiging wijkverpleging

De bekostiging van wijkverpleging is nog te vaak een verhaal van ‘uurtje-factuurtje’. Daardoor wordt de zorg al snel afgemeten, is er weinig ruimte voor persoonlijke aandacht en ervaart de zorgverlener een hoge werkdruk. Maar vanaf 2022 experimenteert NZa met een nieuw systeem voor bekostiging, met meer aandacht voor de zorgnoden, meer professionele autonomie en… meer werkplezier.


De nieuwe bekostiging vertrekt van cliëntprofielen die op basis van een aantal kenmerken het verwachte zorggebruik voorspellen. Het profiel kan ook koppelen met een budget via bijvoorbeeld week/maandtarieven in plaats van uurtarieven.


Je beoordeelt het functioneren van een cliënt via een korte vragenlijst rond het verwachte verloop in de komende maand, continentie, kleden, wassen/douchen en medicatiegebruik. Op basis daarvan komt de cliënt ondergebracht in 1 van de 10 cliëntprofielen.


Pyxicare integreert NZa cliëntprofiel met RAI

Dat betekent een perfecte match met het wereldwijd gebruikte en gevalideerde RAI-instrument. Want dat schenkt na observatie en een cliëntgesprek aandachtspunten voor een preventief zorgplan. Bovendien voorspelt RAI het aantal zorguren volgens de zorgzwaarte.


Pyxicare integreerde nu het NZa-cliëntprofiel in RAI: dat zijn 2 vliegen in 1 klap. Gebruik je RAI als inschalingsinstrument? Dan hoef je geen aparte vragenlijst meer in te vullen voor het NZa-cliëntprofiel. Een RAI-inschaling geeft dus niet alleen je zorgurenindicatie, maar ook het NZa-cliëntprofiel.


Een voorbeeld: Celina krijgt een RAI-zorgindicatie van 11u35m per week. Ze wordt ondergebracht in NZa-cliëntprofiel 8, wat betekent "Niet palliatief-terminaal, hulp bij kleden en wassen, combi incontinentie."
Meer weten? Bekijk het webinar

In dit webinar vertelt prof. dr. Hein Van Hout (Amsterdam UMC) hoe het NZa-cliëntprofiel werkt in combinatie met RAI. Wieneke Mulder-Blaauwendraad van RST Zorgverleners getuigt over de RAI-pilotervaringen in de thuiszorg.

25 weergaven

Comments


Uitgelichte berichten
bottom of page