top of page

BelRAI PC (palliatieve zorg) nu gratis in Pyxicare


Vanaf juni 2023 draait BelRAI LTCF verplicht in de Vlaamse woonzorgcentra: check het interview met Tom Vermeire (Agentschap Zorg en Gezondheid). Bij Pyxicare zetten we volop in op BelRAI als tool voor kwalitatieve zorg. Dat geldt ook voor het BelRAI PC-instrument, dat voortaan beschikbaar is voor Pyxicare-gebruikers. BelRAI PC (palliative care) dient om de noden eigen aan deze ultieme levensfase te beantwoorden. Met focus op welzijn, zingeving of levenseinde.


Wat is het BelRAI PC-instrument?

Voor elke zorgsetting is er een aangepaste BelRAI-versie, zoals de screener en HC (home care) voor thuis en de LTCF voor woonzorgcentra. BelRAI PC is de versie specifiek tijdens de palliatieve fase, zowel thuis als in langdurige zorg. Qua aanpak is BelRAI PC vergelijkbaar met de andere instrumenten: op basis van een observatie en een gesprek met de cliënt vult het zorgteam een multidisciplinaire vragenlijst in.


Hoe verhoudt het palliatief instrument zich tot de LTCF en HC?

BelRAI PC is een stuk korter dan de LTCF (zo’n 194 versus 269 items) en is meer toegespitst op de palliatieve fase. Uiteraard worden bestaande gegevens meegenomen als je een nieuwe BelRAI PC beoordeling opstart. Had je al eerder een LTCF afgenomen? Dan zijn bij de PC al 142 van de 194 vragen al ingevuld, meer dan 70% dus. Bij een eerdere thuiszorg beoordeling zijn er dat 128. Ook bij de BelRAI PC blijft het belangrijk om de hele beoordeling na te kijken, actualiseren en aanvullen. Want BelRAI blijft een holistische benadering, je kijkt naar alle aspecten van de persoon.


Welke CAPS en schalen zijn er?

Via slimme algoritmes berekent Pyxicare de schalen die de zorgsituatie samenvatten maar ook de CAPS, de cliëntaandachtspunten voor het zorgplan. Er zijn in totaal 12 CAPS: 5 komen overeen met de LTCF en HC, 4 werden inhoudelijk aangepast naar het palliatieve en er zijn ook 3 nieuwe CAPS specifiek voor het palliatieve. Het gaat om dyspneu, vermoeidheid en slaapstoornissen. Daarnaast zijn er 9 schalen, iets minder dan bij de LTCF.


Vanaf wanneer schakel je over naar BelRAI PC?

Je activeert BelRAI PC voor alle personen van wie je inschat dat ze binnen de 6 à 12 maanden zullen overlijden. Die inschatting geef je als antwoord op de zogenaamde Surprise Question: ‘Zou je verrast zijn als deze persoon binnenkort zou overlijden?’. En je kan ze mee onderbouwen dankzij sommige CAPS zoals stemmingsstoornissen, maar ook schalen zoals de CHESS-schaal. Want dat zijn stuk voor stuk goede indicatoren rond de overlijdenskansen. Met een CHESS-score van 3 of hoger wordt geadviseerd om naar de BelRAI PC over te schakelen.


Hoe vaak doe je een BelRAI PC-herbeoordeling?

Bij BelRAI LTCF is dat minstens 2 keer per jaar of sneller bij wijzigingen zoals valincidenten of ziekenhuisopnames. Bij BelRAI PC is dat nog regelmatiger, liefst bij elke verandering. Aan het einde van het leven kan dat dus wekelijks tot dagelijks zijn. Maar die herbeoordelingen maken een wereld van verschil voor de bewoner, zeker in die cruciale laatste levensfase.


Hoe verweef je de palliatieve CAPS in het zorgplan?

De palliatieve CAPS en schalen vertaal je op dezelfde manier naar het zorgplan. Elke organisatie is daar behoorlijk vrij in: welke CAPS staat actief, welke bijhorende zorgschalen verdienen aandacht… Die informatie leg je samen met de observaties, de gesprekken met de cliënt, andere hulpverleners, informatie uit het zorgdossier... Zodat de communicatie met het zorgteam, de cliënt en haar familie tot de beste uitkomst leidt.


Hoe werkt de BelRAI PC in Pyxicare en hoe kan je toegang krijgen?

Goed nieuws: BelRAI PC is helemaal gratis voor Pyxicare-gebruikers. Vanaf nu hebben alle Pyxicare-woonzorgcentra dus automatisch toegang. Hoe het werkt? Start bij de cliënt-thuispagina, klik op de + knop en kies ‘BelRAI PC 2.0’. Je start nu een nieuwe BelRAI PC-beoordeling volgens de meeste recente en officiële BelRAI. Alle gegevens uit de vorige beoordelingen worden automatisch meegenomen. Tot meer dan 70% is dus al ingevuld. Je actualiseert en vult aan waar nodig, Pyxicare berekent meteen de CAPS en schalen.


Meer weten? Bekijk onze webinar reeks palliatieve zorgplanning.

Je bent al BelRAI-gebruiker in de woonzorg of thuiszorg en wil met de palliatieve zorg versie aan de slag? Bekijk dan onze gratis webinar reeks met 3 webinars over palliatieve zorgplanning en het BelRAI PC instrument. Aan het woord: interRAI fellows Kirsten Hermans en Anja Declercq.GRATIS INTERACTIEVE VRAGENSESSIE OP 21 APRIL:
Aan de slag

Werk je in de thuiszorg en gebruik je ook graag BelRAI PC? Of heb je andere vragen? Contacteer onze helpdesk: support@pyxicare.com of +32 13 22 90 34 (België) of +31 85 027 0010 (Nederland).


12 weergaven

Comments


Uitgelichte berichten
bottom of page