top of page

Pyxicare krijgt nieuwe interRAI-mondzorgmodule


Een goede mondgezondheid is cruciaal in een mensenleven, zeker bij kwetsbare ouderen. Prof. dr. Joke Duyck (UZ/KU Leuven) en haar team ontwikkelden daarom een gloednieuwe mondzorgmodule. Pyxicare als gebruiksvriendelijke interRAI-software, krijgt de internationale primeur. Zodat de module meteen wordt gebruikt in een pak Vlaamse woonzorgcentra en Nederlandse verpleeghuizen.

Sterke vragen & beelden

De nieuwe mondzorgmodule zal de huidige gaan opvolgen, die uit 6 ja/neen-vragen bestond. Maar die vragen waren te oppervlakkig en er gebeurde te weinig met de antwoorden. Zo waren er geen aanbevelingen tot actie. De nieuwe mondzorgmodule omspant nu 9 vragen die tot de essentie gaan. Duidelijke en precieze vragen dus, met voldoende fotografisch vergelijkingsmateriaal. Zodat men bijvoorbeeld de staat van een gebit goed kan peilen.

Uit de bevraging komen ook 2 nieuwe CAPS (cliëntaandachtspunten): de ene CAP adviseert om de mondhygiëne te verbeteren, de andere CAP om een tandarts in te schakelen.

Collectieve mentaliteitsverandering

De (Bel)RAI-beoordelaar moet voortaan ook in de mond van de cliënt kijken. Want enkel zo kan zij de bevraging goed invullen: niet onlogisch, gezien de aard van het beestje. Maar soms moet er wat schroom worden overwonnen, van beide kanten. Bovendien zijn heel wat beoordelaars niet geschoold in die zin. En is het minder bekend dat een slechte mondgezondheid invloed heeft op longontsteking, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en cognitie.

Gelukkig zijn er gebruiksvriendelijke opleidingsvideo's zoals https://gezondemond.be/hulpmiddelen/hoe-gebruik-ik-de-belrai-mond-en-tanden/.

Innovatief internationaal pilootproject

Pyxicare lanceert deze week de nieuwe mondzorgmodule als extra module in de instrumenten RAI LTCF (Nederland) en BelRAI LTCF (Vlaanderen), voor de residentiële ouderenzorg dus. Daarmee wordt het de eerste interRAI-applicatie ter wereld met deze module, die trouwens gratis is voor Pyxicare klanten. Wil je deze mondzorgmodule meteen laten activeren? Laat het ons weten via sales@pyxicare.com: we helpen je graag verder.

De nieuwe mondzorgmodule is nog geen deel van het interRAI/BelRAI instrument. Het gaat hier dus om een pilot: een uitgelezen kans om als eerste deze nieuwe module te ontdekken én om waardevolle data te verzamelen, zodat het straks kan worden gevalideerd in de wereldwijde interRAI-standaard. Neemt jouw woonzorgcentrum of verpleeghuis, Pyxicare-klant of niet, graag deel aan dit innovatieve project? Uiteraard met alle respect voor de privacywetgeving? Laat het ons weten via sales@pyxicare.com: dank voor je hulp!

6 weergaven
Uitgelichte berichten
bottom of page